На старта на финалите на Европейското първенство за жени в Латвия, българките отново ще следят събитията предимно в интернет и от репортажите по телевизията. В Латвия обаче вече е новият селекционер на тима ни Хосе Мария Бусета. За промените, които спортният психолог внесе в българките разказа капитанът Гергана Брънзова пред сайта на федерацията.

- Гери, какви са първите ти впечатления от събирането на обновения национален отбор?

- Първите ми впечатления са сериозност, отразяваща се във всяко отношение на организацията. Освен това съставът е основно подмладен, с много талант и поле за изяви.

- Какво ново внесе испанският селекционер Хосе Мария Бусета?
- Старая се да не сравнявам подходите на различните треньори. Предпочитам да извличам полезното за мен и за отбора. Винаги можеш да маучиш нещо ново, стига да си отворен към това и да го желаеш. Зависи от характера на тима и обстановката, която създаваме с ръководството. Тук е уместно да включим и външния кръг – медии и зрители. Връзката с тях е като огледало на работата ни ако търсим промяна, няма да я намерим, защото тя не извън нас. Напротив ние сме тези, които променяме нещата. Бусета внесе положително мислене, доза спокойствие, системност, лекота и усмивки. Последното е важен фактор, защото е резултат от останалите изброени. Баскетболът е игра и е винаги по-ползотворна, когато няма излишно напрежение.

- Какви според теб са шансовете този тим да успее?
- Аз съм оптимистка по принцип. Но мисля че гледам реално на възможностите на националния ни отбор, които за сега са лимитирани, колкото ги лимитираме самите ние. Имаме доста работа, но има време до догодина и важните мачове.

- Как ти видя представянето на тима в Словакия?
- Смятам, че научихме доста доста както за себе си персонално, така и отборно, от мачовете със Словакия и Израел. Показахме прогрес, което е добър знак. Вярно е, че мачовете, които изиграхме, бяха приятелски и нямаше очаквания от нас, но целта беше да усетим опоненти, които играят на европейското първенство тази година. Само така можем да добием реална представа за състоянието си. Мисля, че да представяш България е достатъчна мотивация. Бусета има неимоверен опит и неговата позитивност и конструктивност в критиките си ни беше достатъчна.

- Кога ще се върнеш в тима?
- Живот и здрае ще се включа догодина в националния отбор.

- Къде ще продължиш кариерата си?
- Все още съм в процес на избор. Ще избера най-подходящата за мен оферта.