Черно море спечели купата на България по баскетбол. На финала варненци надвиха Лукойл Академик със 72:69 и за първи път след 2000 година грабнаха трофея. Ето какво се случи в Плевен през призмата на БЛИЦ:

ИЗНЕНАДАТА

Колкото и заслужено да спечели купата на България, Черно море е приятната изненада на турнира. Варненци влязоха в надпреварата като непоставен отбор, победиха с много желание, борба и колективен дух Балкан и Рилски спортист. И в двата мача варненци показаха, че баскетболът се играе до последната сирена, изоставаха от самоковци, но ги обърнаха за крайния успех. А за финала са излишни коментари - Черно море показа как се прави ротация на игрището, как се държи на тръни звездния Лукойл Академик и как за пореден път се печели голям мач. Браво на треньора Драган Баич и баскетболистите. Без гръмки обещания и закани и без големи звезди "моряците" стъпиха на върха. В отбора обаче имаше лидери, каквито без съмнение са Станимир Маринов, Асен Великов и Милян Пупович. Тримата бяха допълнени от новото попълнение Милян Бочка, Станислав Славейков, Цонков и Пламен Алексиев.

8.jpgРАЗОЧАРОВАНИЕТО
Когато Лукойл Академик не спечели трофей, това означава разочарование. Когато отборът продължава да привлича класни баскетболисти, на които дава умопомрачителни заплати за българските стандарти и те се провалят, това е разочарование. За втора поредна година тимът се проваля за Купата. Нека кажем истината - Лукойл Академик беше длъжен да спечели трофея, защото е най-скъпият отбор, а в последните години скъпата селекция и парите означават успехи. Сашо Везенков и Йовица Арсич нямат място за оправдания, защото Черно море е на светлинни години назад от звездната селекция на тима от Правец. Само едно сравнение - Лукойл Академик дава между 15 и 20 хиляди долара на месец на новото си попълнение Ди Браун. Едва ли Станимир Маринов получава толкова...Лукойл Академик има най-дългата скамейка в България, освен американците Браун и Тери Смит, имаше новото попълнение Никола Драгович, националите Христо Захариев и Димитър Димитров, Бруно Шундов, опитните Веселин Веселинов и Тенчо Банев. Въпросът е след втория провал в рамките на няколко месеца, първият бе тоталният срив в Еврочалъндж, дали на Йовица Арсич трябва да бъде даден нов шанс.
7_1.jpg
ПРИКАЗКИ, НО НЕ ДЕЛА
В тази графа поставяме Балкан (Ботевград). Отборът и треньорът Александър Тодоров като че ли бяха най-силни в заканите преди турнира. От Ботевград заявиха, че отиват в Плевен да спечелят купата, но отпаднаха още на четвъртфиналите. Балкан така и не може да прескочи кошмара си от последната година и половина - Черно море. Къде е вината, оставяме да отговорят от ботевградския клуб. Със сигурност някои от лидерите в отбора изневериха, а срещу тях не стояха извънземни баскетболисти. Треньорът Ацо Тодоров каза, че такива мачове се печелят с повече сърце, но да имаш 1 успешен от 11 опита (визирам Иван Лилов) си е провал, колкото и да се сърдят играчите. Лесно и забавно е срещу Берое, Спартак Плевен и Ямбол, срещу които вкарват по 120 точки. Трудните мачове като тези с Черно море и Лукойл Академик се оказват дълбок вир за ботевградчани и засега непреодолим. Дали става въпрос за по-ниска класа, лош ден или липса на сърце, нека от Балкан да го кажат.

6_1.jpgЕДИН ГРЪМ
Само заради победата си над "Левски" баскетболистите на Ямбол заслужават похвала. Да, "сините" са в отслабен състав, но никак не бяха за подценяване. Някои дори смятаха, че могат да стигнат отново до финала. Не успяха, след като бяха спрени от американеца Тейлър Лейзър (вляво) и съотборниците му в Ямбол. За жалост на Юли Радионов тимът гръмна веднъж, отстранявайки "Левски", а на полуфинала нямаше сили срещу Лукойл Академик.

ОЧАКВАНО
В тази графа влизат Спартак Плевен и Берое, които очаквано отпаднаха още на четвъртфиналите. Рилски спортист стигна полуфинал очаквано, тъй като игра с най-слабия на четвъртфиналите - Спартак (Плевен). След това Рилецо бе на път да поднесе изненадата и да стигне финала, побеждавайки Черно море, но не успя.

ОРГАНИЗАЦИЯТА
Изписа и изговори се много за начина, по който федерацията даде турнира за купата на България на Плевен. Нищо лошо към града или феновете, но във федерацията за пореден път направиха услуга на други, а не на баскетбола. Старата зала "Балканстрой" бе студена в първите два дни, температурата не надвишаваше 16 градуса. Липсата на интернет в началото на четвъртфиналите оставяме без коментар. Както един колега написа в социалните мрежи - защо ли трябва да има интернет на медиите, някакви си медии, които са отишли да отразяват нещо, наречено Купа България. Цигареният дим в залата също оставяме без коментар. Както и самата обстановка. Президентът Глушков отговори на един от многобройните въпроси за домакинството на Плевен: "Това са залите в България." Не мисля така и не мисля, че всички зали са толкова студени и изглеждат така като тази в Плевен.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ