Финалната четворка на Еврохолд Балканската лига в Самоков идната седмица ще се радва на още един ВИП гост, когото пък ние в България чакаме от доста време - националния ни селекционер Пини Гершон.

Днес той е потвърдил, че приема покана, отправена му от ръководството на Балканската лига, в лицето на нейния спортен директор Шай Щрикс, съобщава официалният сайт на състезанието Balkanleague.net. Така Гершон ще посети страната ни за пръв път, откакто се върна в Израел, за да поеме отново отбора, с който в предишния си период там бе спечелил три европейски клубни титли - Макаби (Тел Авив).

Едва ли е нужно да припомняме начина, по който Пини дойде в България миналото лято и изневиделица класира националния ни тим за Евробаскет 2009 в Полша, прокарвайки го "през иглени уши" в квалификационна група със Сърбия, Италия, Финландия и Унгария.

В края на ноември миналата година обаче той не устоя на изкушението да се завърне начело на Макаби, за да спаси "отбора на неговото сърце", изпаднал в тежка ситуация. Той успя да го извади от кризата, постигайки реалистичния максимум с класирането за Топ 16 на Евролигата, но имаше и твърде много проблеми, които да решава в тима, и това му попречи да посети България поне веднъж през тези 4 месеца.

Най-близо до такава визита Пини Гершон бе миналия месец, но проблемите в израелския му клуб го принудиха в последния момент да отмени идването си за тържествата по случай 90-годишнината на баскетбола у нас. Сега, при неговото официално гостуване на Финалната четворка в Самоков, най-после ще видим отново в България треньор номер 1 за миналата година в баскетбола ни и номер 3 във всички спортове.

Други ВИП гости, които ще присъстват в Самоков, както вече обявиха от ръководството на Балканската лига, са спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев, шефът на съдиите в Евролигата Костас Ригас, представители на Адриатическата лига, Израел, Румъния, Турция, Черна гора и Сърбия, както и хора от гръцкия Кавала и сръбския Войводина, които имат желание да се пуснат догодина в състезанието. /БЛИЦ