Трикратният шампион на Европа Пини Гершон вече не е национален селекционер на България. Раздялата между 58-годишния легендарен специалист и държавния ни тим, макар и предизвестена, досега не бе обявена за окончателна.

Гершон не само, че повече няма да води мъжкия ни състав като старши треньор, но може да се смята, че няма да е ангажиран с представителния ни тим, противно на първоначалната идея израелецът да оглави екипа, който занапред ще ръководи отбора.

"Първо и най-важно, искам да се извиня на хората, които желаеха да остана, да продължа с националния тим и да бъда част от българския баскетбол за това, че не продължавам", заяви пред "Гонг" Гершон.

"Опитах се да създам екип, който обаче не бе харесан достатъчно и аз уважавам това. От друга страна, това ми изглежда, като че ли те не вярват, че мога да преценя кое е добро за българския баскетбол. Вярвам и се надявам, че могат да вземат по-добро решение и да съберат по-добър екип от този, който предложих. За съжаление това е причината да не продължавам с ангажиментите си. Опитах се да създам един добър екип, а това означава - да събера треньори, а аз да съм начело като цяло. Но може би има по-добри специалисти, които федерацията иска да работят с националния и това е нещо, което уважавам. Надявам се, че те ще се справят по-добре от това, което аз се опитах", продължи спецът.

След малко повече от две години като старши треньор на България и участие на европейското първенство в Полша през 2009-та, 58-годишният израелец с български корени заяви: "Искам да благодаря на всички, които ми помагаха през последните две години. Обичам хората, които бяха около мен и сега знам, че имам приятели и истинско семейство в България. Желая на българския баскетбол да напредва и да успее през годината." /БЛИЦ