Децата от първи до четвърти клас в София да тренират без пари. Такива са амбицията и целта на президента на федерацията по баскетбол Георги Глушков. Той е убеден, че в столицата много родители отказват заниманията поради липса на финансова възможност и поради липсата на време, за да водят наследниците си в залата, съобщава “Преса”.

“Няма какво да се заблуждаваме. В София е най-трудно да запалим децата. Ежедневието на хората е натоварено, всяка минута им е ценна, разстоянията са големи, а и месечните такси натежават. В провинцията малките тренират безплатно, а и в малките градове всичко им е далеч по-близо и достъпно“, убеден е Глушков, който е много доволен от новата програма, която въвежда Министерството на младежта и спорта.

Според нея колективните спортове вече са разпределени в две графи - едните, от които очакваме високи резултати и медали, и другите, които имат широко социално значение. Баскетболът попада във втората.

“У нас можем да мечтаем за много неща, но реалността ни притиска. Ние не можем да се надяваме, че ще попаднем сред 12-те отбора, които играят на олимпийски игри, или 16-те, които отиват на световно първенство. Това не е по силите дори на федерация с по 30-40 млн. евро бюджет като италианската. Баскетболът обаче е спорт, който е много обичан в България и масово практикуван сред подрастващите. Нашият поглед е насочен именно към децата и масовостта“, призна шефът на централата.

В момента над 5500 деца са картотекирани във федерацията. Според Глушков, играещите са много повече, защото масово в клубовете има по два отбора във всяка възраст.