Президентът на баскетболната федерация Георги Глушков коментира предложението за намаляване бройката на чужденците в родното първенство. То беше направено от Симеон Варчев на вчерашното Общото събрание.

“Отчетохме финансовите резултати. Преди година имахме задължения от около 470 000 лева, сега са около 270 000. Подобрението е голямо, смятаме че след година-година и половина ще приключим с този въпрос. Приехме новия бюджет, който аз предложих. Той е 2 060 000 лева, или с 20 000 повече от миналата година. Миналата година сме преизпълнили бюджета, така те нещата в тази посока са много по-оптимистични”, коментира Глушков.

“Изпратихме тежка година от финансова гледна точка. Тази година не сме генерирали задължения към клубове, доставчици, лица, така че трендът е оправен. Върнали сме почти половината от задълженията, които имахме. Това е един добър резултат от тази гледна точка. Като погледнем спортния резултат обаче можем да се радваме на трите отбора в дивизия А, които показват развитие и в трудна обстановка. Тази година отборът до 18 години успя да се класира на 8-мо място, отдавна не бяхме постигали такива резултати. От друга страна пък мъжете не можаха да се класират на Европейско първенство. Догодина има квалификации и за мъже, и за жени. Надяваме се там да постигнем успехи”, допълни още президентът.

За чужденците, играещи в клубните ни отбори пък Глушков каза: „Темата с чужденците е актуална не само за нас, а за всички държави, които имат по-малки успехи в европейските форуми. Винаги тези, които ползват повече чужденци, имат по-малко успехи и този въпрос се поражда. Трябва да се намери баланс на нещата. Една Испания, при която няма лимит за чужденци, е световен шампион. На Общото събрание имаше такова предложение за лимитиране на чужденците до двама и Управителният съвет ще работи по въпроса, за да вземе решение. Не е реалистично това да се приеме, тъй като ако някой има тригодишен договор, това не е изпълнимо в следващите две години. Ние трябва да намерим оптималния вариант, при който едновременно да се вдига класата на отборите, но и да не се създава дисбаланс в бюджетите им.”/БЛИЦ