Три емблематични фигури в историята на НБА - Шакил О'Нийл, Алън Айверсън и Яо Мин, бяха приети официално в баскетболната Зала на славата в Спрингфийлд. Те станаха част от Клас 2016, като сред отличените тази година бе и Шерил Суупс - трикратна олимпийска и двукратна световна шампионка с националния отбор на САЩ и шампионка в WNBA с Хюстън Кометс през 1997 г.

"Познавайки баща си, сега той спори на небето с Уилт Чембърлейн, че синът му и никой друг може да бъде считан за най-добрия център в НБА за всички времена", коментира в типичния си стил Шак по време на церемонията, пише Bball.bg. О'Нийл игра в НБА в периода 1992-2011 г. като през това време спечели 4 шампионски пръстена, 15 пъти участва в Мача на звездите, 3 пъти бе избиран за MVP на финалите, веднъж за най-полезен на целия сезон в Лигата отвъд океана, два пъти бе топреализатор. В почти 20-годишната си кариера 216-сантиметровия исполин има отбелязани 28 596 точки, овладяни 13 099 борби и направени 2732 чадъра.

Пръв на сцената от Клас 2016 обаче бе повикан Яо Мин, който бе и първият китаец, пробил в НБА. "Трябваше пред мен да пуснете да се качи Айверсън. Все пак той-винаги е бил по-добър, а и на мен ми трябваха повече тренировки", пошегува се Мин, който през 2011 г. бе принуден да се откаже от баскетбола поради непрестанни контузии. Мин изкара в НБА 9 години, всичките с екипа на Хюстън, но последните няколко за него бяха мъка от здравословно естество. Високият 226 см център участва 8 пъти в Мача на звездите.

Айверсън бе най-емоционален и трудно сдържаше сълзите си. "Благодаря на Бог за любовта и благословията, за това, че никога не ме е изоставял и ми е помогнал да се превърна в човека, в който съм. Благодаря на треньора ми в университета Джорджтаун Джон Томпсън, че навремето ми спаси живота и на треньора ми във Филаделфия Лари Браун, че ме превърна в истинския MVP", каза един от най-гениалните гардове, които играта някога е имала.

Айверсън бе избран под №1 в драфта на НБА през 1996 г. Уникалната си дарба носеше под една мишница с тъмно минало на дете, излязло от гетото, скандален и своенравен нрав, които в крайна сметка го наредиха до редица други, напуснали Лигата без да станат шампиони и без да разгърнат максимума от потенциала си. Той напусна асоциацията през 2010 г. Зад гърба му са 11 участия в Мача на звездите, трофей за най-полезен играч на сезона, 4 пъти бе реализатор №1, 3 пъти печели наградата за най-много асистенции. В актива му остават 24 368 точки, 3394 борби, 5624 асистенции.