ФИБА гласува изключително доверие на българския шампион по баскетбол Балкан. Тимът ще приеме в Ботевград два от квалификационните турнири на най-силния клубен турнир под егидата на Международната баскетболна централа - Шампионска лига. Те ще се проведат от 22-25 септември в "Арена Ботевград" с участието на 8 европейски отбора. 

Осемте отбора ще бъдат разпределени в две групи като всяка от тях ще играе във формат Файнъл 4. Най-добрите два отбора от надпреварата в Ботевград ще се класират за Редовния сезон. За да се класира в групите, отборът на Балкан трябва да спечели два мача в Ботевград.  Съперник на полуфинал е Цмоки Минск, а при победа, българският шампион ще срещне победителя от мача Лондон Лайънс - Нептунас Клайпеда.  С участието си в квалификациите, тимът, воден от Йовица Арсич, има възможност да стане първият български участник в баскетболната Шампионска лига.   

Заради пандемията COVID-19 срещите ще се проведат без публика, но всички мачове ще бъдат излъчени на живо.

Участниците на турнирите в Ботевград: Балкан (България), Цмоки Минск (Беларус), Фрибург (Швейцария), Спортинг (Португалия), Игокеа (Босна и Херцеговина), У-БТ Клуж - Напока (Румъния), Лондон Лайънс (Великобритания) и Нептунас Клайпеда (Литва).

ПРОГРАМА

Квалификационен турнир С
Полуфинал 1 Игокеа (Босна и Херцеговина) - У-БТ Клуж Напока (Румъния)
Полуфинал 2 Спортинг (Португалия) - Фрибург Олимпик (Швейцария)
Финал - Победител полуфинал 1 и 2


Квалификационен турнир D
Полуфинал 1 Балкан - Цмоки Минск (Беларус)
Полуфинал 2 Лондон Лайънс (Великобритания) - Нептунас Клайпеда (Литва)
Финал - Победител от полуфинали 1 и 2