ФИБА Европа подготвя историческа промяна в европейския баскетбол. Организацията е на път да учреди нова баскетболна лига, в която да играят най-добрите клубове от континента. Бордът на асоциацията вече се е свързал с Реал (Мадрид), Барселона, Олимпиакос, Панатинайкос, Анадолу Ефес, Фенербахче, ЦСКА (Москва) и Макаби Тел Авив. От ФИБА предлагат на клубовете далеч по-добри финансови условия от Евролигата, след като договорът между двете страни бе прекратен.

От ФИБА нееднократно са заявявали недоволството си от икономическите резултати, постигнати от Евролигата. Като кратък пример е посочен фактът, че Шампионската лига по ръгби има три пъти по-силен телевизионен договор отколкото най-реномираната европейска клубна надпревара. Идеята на ФИБА е да покани отборите от Евролигата в изцяло нова надпревара.

Новата лига ще се състои от 16 отбора, осем от които ще бъдат с лиценз “А”, а останалите осем според спортни постижения (шампионите на Фрнация, Италия, Германия и Литва, както и 4 отбора, които ще бъдат определени чрез квалификации на географски принцип през месеците септември и октомври). В пресявките ще участват отбори от Испания, Франция, Италия, Белгия Холандия в първа урна, страните от бивша Югославия, както и България във втора, Германия, Чехия, Полша и Литва ще бъдат в трета, а последната ще се състои от Гърция, Русия, Турция и Израел. Желанието на ръководителите е понятието “уайлд кард” да бъде премахнато тотално.

Редовният сезон на новата надпревара ще се състои от 30 мача, а след това ще има четвъртфинали и Финална четворка.

Припомняме, че Евролигата на практика е най-старият баскетболен турнир, тъй като е наследник на турнира за Купата на европейските шампиони, стартирал през 1958 година.