Националният отбор по баскетбол на САЩ със сигурност ще имат нов селекционер след две години. Начело на отбора след големия Майк Кжижевски ще застане наставникът на Сан Антонио Грег Попович. Това бе обявено от генералния мениджър на тима Джери Коланджело.

66-годишният специалист ще поеме представителния тим на САЩ от 2017 г., като договорът му ще бъде за срок от три години. Настоящият наставник Майк Кжижевски ще бъде до отбора за последно на Олимпиадата в Рио де Жанейро през следващото лято. Наставникът на Дюк изведе американците до златото на световните първенства в Турция през 2010 г. и в Испания през 2014 г., както и на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г.

“Усещането да получа такава чест е невероятно. Постигнатото от Кжижевски и Коланджело през последните десет години трудно може да бъде надминато. Ще направя всичко възможно, за да поддържам тези високи стандарти на работа. Предстоят ни сериозни първенства през 2019 и 2020 г. и се надявам да продължим да трупаме успехи”, обясни Попович пред медиите отвъд океана.

“Гордея се с постигнатото от този отбор през последните години. Положихме много усилия и резултатите са на лице. Надявам се нещата да продължат да се развиват и след като се оттегля. Грег Попович е идеалният избор за селекционер на САЩ. Знае как се печелят шампионски титли. Освен това е служил на страната си и достойно ще защитава цветовете й на големи форуми”, обясни Майк Кжижевски, наричан още Коуч Кей.

Бъдещият селекционер на САЩ Грег Попович има повече от 19 години начело на Сан Антонио в НБА. С “шпорите” Попович завоюва пет шампионски титли в най-силното първенство в света (1999, 2003, 2005, 2007 и 2014 г.). Бившият възпитаник на Академията на Военновъздушните сили на САЩ достига на три пъти до приза “Най-добър треньор” (2003, 2012, 2014 г.) и на три пъти получава честта да води отбор в Мача на звездите (2005, 2011, 2013 г.).