Снощи станаха ясни другите два отбора, които ще спорят за титлата на Европейското първенство по баскетбол в Полша. След драматично постигнати победи Гърция и Словения се присъединиха към класиралите се в четвъртък Испания и Сърбия.

Гърците надвиха чудесно представящия се досега отбор на Турция с минималното 76:74, след изиграно 5-минутно продължение. Ендер Аслан успя да върне отбора си в мача, като изравни в последната секунда за 65:65. По-късно, обаче същият играч изпусна изстрел от 3-ката и не успя да доведе отбора си до полуфинал.

В другата четвъртфинална среща, Словения постигна страхотен обрат срещу Хърватия и успя да спечели мача, след като изоставаше с цели 15 точки в края на втората част.

Историческият успех за словенците дойде благодарение на силните изяви на Еразем Лорбек, който завърши с актив от 27 точки, 8 борби и 3 откраднати топки. Така словенците за първи път ще играят в спор за медалите на Европейско първенство.

В първия полуфинал довечера от 19.30 Испания среща Гърция. Словения пък ще гони успех срещу Сърбия в 22 часа, в среща, която ще бъде пряко предавана по БНТ Сат./БЛИЦ