Селекционерът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски обяви група от 15 баскетболисти за заключителните мачове от европейските квалификации срещу Латвия и Босна и Херцеговина на 20 и 22 февруари.

Новите имена са Константин Костадинов от Реал Мадрид и Константин Коев от Черноморец Бургас. В групата е натурализираният американец Дий Бост от френския Монако, както и Александър Везенков. Треньорът обаче предупреди, че е малък шансът крилото на Олимпиакос да играе за предстоящите мачове.

Барчовски призна, че е изпратил покана и към друг дебютант - играещия в Естудиантес Емил Стоилов, но от испанския клуб са дали разрешение да пуснат българина единствено за балона в Рига, но не и за лагера в Самоков, заради което на този етап от щаба ни се отказват от услугите му.

"Фактът, че ще играем в Рига и двата си мача, е сериозен проблем за нас, тъй като при този формат сме ощетени от две домакинства - това на Гърция, което играхме в Сараево, и сега това на Босна и Херцеговина. Наясно съм, че това не е умишлено, но е сериозна щета за нас", каза Барчовски.

"Пред нас има два варианта за класиране на европейското. Първият и по-прост е да бием Латвия. Вторият е да загубим с до 6 точки, но тогава ще трябва да спечелим последния си мач с Босна и Херцеговина и да очакваме помощ от тима на Гърция, който да победи Латвия“, добави треньорът.

Групата на националния отбор за мачовете с Латвия и Босна и Херцеговина:

Центрове: Димитър Димитров (Балкан), Андрей Иванов (Ямбол), Цветомир Чернокожев (Левице, Словакия)

Крила: Александър Янев (Бърно, Чехия), Константин Костадинов (Реал Мадрид, Испания), Александър Везенков (Олимпиакос, Гърция), Христо Захариев (Левски Лукойл), Константин Коев (Черноморец), Николай Стоянов (Берое)

Гардове: Чавдар Костов (Левски Лукойл), Павлин Иванов (Рилски спортист), Венцислав Петков (Левски Лукойл), Дий Бост (Монако, Франция), Васил Бачев (Академик Пловдив), Деян Карамфилов (Рилски спортист).