Бившият капитан на националния отбор Филип Виденов е новият изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол, обяви официалният сайт на централата. Русенецът ще бъде представен лично от президента на БФБ Георги Глушков на пресконференция в понеделник (22 август) от 12:00 часа в Пресклуб „България“.

Филип Виденов е един от най-титулуваните баскетболисти на България от близкото минало. Роден е през 1980 г., а кариерата му минава през Дунав (Русе), Уестърн Кентъки Юнивърсити Хилтопърс (САЩ), Сплит (Хърватия), Нанси (Франция), Текелспорт (Турция), Реал Мадрид (Испания), Каха Сан Фернандо (Испания), Солоника Риети (Италия), Гранада (Испания), Асеко Проком (Полша), Одрин (Турция), Лукойл Академик, Красние Криля (Русия), Левски, Азад (Иран), Шахрадари (Иран), Петрошими (Иран) и Берое.

Виденов е шампион и носител на Суперкупата на България с Лукойл Академик, шампион на Иран, носител на Суперкупата на Полша, носител на Купата на Франция, многократен участник в Мача на звездите в страните, в които играе.

С националния отбор на България е участвал на три финални турнира на ЕвроБаскет – през 2005 г. в Сърбия и Черна гора, през 2009 в Полша и 2011 – в Литва. През 2006 г. е избран за баскетболист номер 1 на България.

През 2015 г. бе избран за посланик на „Спешъл Олимпикс“ в България. През 2016 г. бившият гард бе утвърден за спортен директор на Дунав (Русе). Част е от Десетте най-добри играчи на България на изминалото десетилетие.