Испания се наложи над Словения с 97:80 в първия мач за разпределение на местата от 5-о до 8-о на Световното първенство в Турция. Най-резултатен за действащите световни шампиони бе Хуан Карлос Наваро с 26 точки, а Фран Васкес добави 16.

Яка Лакович и Горан Драгич вкараха по 19 точки, но и това не помогна на Словения да се спаси от поражението.

Словенците започнаха по-концентрирано срещата, като демонстрираха по-добра игра в нападение и благодарение на две точни стрелби от зоната за три точки на Яка Лакович и успешни индивидуални пробиви на Горан Драгич, поведоха с 12:5. Баскетболистите на Испания се активизираха и Руди Фернандес демонстрира добра стрелба от средно разстояние и разликата падна на две точки - 10:12. До края на първата четвърт „зелените" отново вдигнаха оборотите и успяха да възстановят аванса си - 23:16.

През вторите десет минути Фран Васкес и Фелипе Рейес поведоха действащите световни шампиони към обрат, но Само Удрих, Сани Бечирович и съотборниците им не се огънаха под натиска и успяха да запазят лидерството. Въпреки това, на няколко пъти разликата падаше до 2-3 точки, но в крайна сметка почивката дойде при 41:38 в полза на Словения.

Второто полувреме започна с четири точки на Фернадес и точна стрелба от далечно разстояние на Хорхе Гарбахоса, което даде преднина от една точка за Испания - 45:44. В следващите минути играта вървеше кош за кош, но в средата на частта Словения отново дръпна, след като Миха Жупан демонстрира точен мерник от далеч. Това не притесни иберийците, които затегнаха играта си в защита и Фран Васкес и Хуан Карлос Наваро изведоха отбора си с две точки - 64:62 след 30 минути игра.

Последната решителна четвъртт премина изцяло под диктовката на Испания. Три минути преди края иберийците водеха с 11 точки - 84:73. Това напълно уби надеждите на словенците, които се предадоха и последния съдийски сигнал прозвуча при 97:80 в полза на испанците./БЛИЦ