Испания и Литва ще определят европейския шампион в баскетбола. Литовците последваха "ла роха" след победа с 67:64 над Сърбия във втория полуфинал на Евробаскет 2015.

Литва стигна до успеха основно благодарение на отличната отборна игра в защита, въпреки играта си на приливи и отливи. Това си пролича най-вече в заключителните секунди на двубоя, когато сърбите бяха много близо да вкарат мача в продължение. Тройка на Милош Теодосич 15 секунди преди финалната сирена намали резултата до 64:65 и даде шанс на "плавите" да се борят за финала. Въпреки това баскетболистите на Литва бяха по-хладнокръвни в действията си и заслужено ще спорят с Испания за европейската титла.

Най-резултатен за победителите беше Йонас Валансиунас, който се отчете с 15 точки. С по две по-малко в актива си за успеха спомогнаха Миндаугас Кузминскас и Рендалдас Себутис. Мантас Калниетис пък добави 12. Милош Теодисич бе с най-точен мерник за Сърбия с 16 точки. По десет добавиха Неманя Биелица и Мирослав Радулица.

Битката за златните медали е в неделя от 20 часа българско време. Сърбите пък ще спорят с Франция за 3/4 място. Тази среща също е на 20 септември, но от 15 часа.