Фалшив отбор на Колумбия заблуди всички в Русия и дори изигра три мача на баскетболния Турнир на приятелството в Перм! Тимът носи екипа на Колумбия, използва лого на местната федерация и явно доста успешно се представя за отбора от Южна Америка. 

Съмненията, че има нещо нередно, се прокраднали още в първия мач, когато въпросната Колумбия загуби с 53:155 от мъжкия тим на Перм. Последва поражение с 57:108 от другия международен гост Венецуела (той е истински национален отбор) и загуба с 63:99 от младежкия тим на Перм. Колумбия със сигурност не се представила по очакван от организаторите начин! 

"Със сигурност не искахме в турнира да участва отбор, който да губи със 100 точки разлика! Още след първия мач заподозряхме, че има нещо нередно", заяви пред руски медии президентът на баскетболната федерация на Русия Андрей Кириленко. 

Той разясни, че въпросната Колумбия е била поканена за турнира по надлежния ред. 

"Има си стандартна процедура. Поканихме ги през контактите, оставени на официалния сайт на Международната баскетболна федерация. Наистина ли смятате, че ще използваме други начини? Правим това нещо от години. И даже този път имаше представител на баскетболната федерация на Венецуела!", обясни президентът. 

Да, ама не!

От южноамериканската страна отричат да са пращали когото и да е в Русия!

Дори заплашиха, че ще съдят виновниците. 

А кои са те?

Според руските медии, става дума за колумбийския студент по архитектура от Казанския национален университет Мускера Дуран Кристиан Давид, който учи в Русия. Самият той е неосъществен баскетболист, като за участието в турнира събрал свои приятели - пълни аматьори, участници в отбори 3Х3 и колеги-инженери. 

По непотвърдена информация той успял да хакне имейла на колумбийската федерация и да пренасочи питането за участие в турнира към личните си контакти. След като отговорил на руската федерация, че Колумбия с удоволствие ще пристигне в Перм за турнира, измамникът събрал отбор и се явил за мачовете. Самият той игра само няколко минути в трите срамни срещи. 

Остава обаче пропуска на руската федерация, че не е проверила нито един от "колумбийците".