България извади късмет при жребия за Евробаскет 2011, падайки се във възможно най-леката група. Съперници на мъжкия ни национален отбор за първата групова фаза на първенството в Литва са Словения, Русия, Белгия, Грузия и Украйна. Мачовете на "трикольорите" ще се играят в град Клайпеда.

Жребият бе теглен във Вилнюс. Без съмнение "групата на смъртта" е "А", където попаднаха домакините от Литва, Испания, Турция, Великобритания и Полша.

Интересното е, че в европейските квалификации през миналата година "трикольорите" бяха в група именно с Белгия и Грузия, като регистрираха две загуби от грузинците, както и победа и поражение срещу Белгия.

Общо 24-те отбора бяха разпределени в 4 групи по 6. Единствено два от отборите не са известни, като ще преминат допълнителни квалификации през това лято. За последните две места ще се борят Финландия, Унгария и Португалия.

Европейското първенство ще се проведе по нова схема. От четирите групи по 6 тима, напред ще продължат първите 3. Общо 12-те състава, които ще се класират напред, ще бъдат разделени в нови две групи по 6 тима. От тези групи на втората фаза за елиминациите ще се класират първите 4 от всяка група. Втората фаза ще се проведе от 7-и до 12 септември във Вилнюс, а финалите на шампионата ще са от 14-и до 18 септември в Каунас.

Програма на България за Евробаскет 2011:
31 август
България - Словения

1 септември
България - Белгия

3 септември
България - Украйна

4 септември
България - Русия

5 септември
България - Грузия

Пълен жребий за груповата фаза на Евробаскет 2011:

Група "А":
Испания, Турция, Литва, Великобритания, Полша, Квалификант 2

Група "В": Сърбия, Франция, Германия, Израел, Италия, Латвия

Група "С":
Гърция, Хърватия, Черна Гора, Македония, Босна и Херцеговина, Квалификант 1

Група "D": Словения, Русия, Белгия, Грузия, БЪЛГАРИЯ, Украйна