Светислав Пешич, един от най-големите сръбски треньори по баскетбол, вероятно ще поеме мъжкия национален отбор на България. 60-годишният специалист е преговарял с президента на федерацията Михаил Михов от доста време, но всичко се е пазело в дълбока тайна. Положителният развой на разговорите с Пешич е причината Михов да отхвърли предложения от Пини Гершон израелец Одет Каташ, научи "7 дни спорт" от много сигурен източник.

Привличането на Пешич ще бъде удар в десетката за българския баскетбол. Той е единственият треньор в света, който има европейски титли с националните отбори на две държави - Германия и Сърбия. С "плавите" Пешич е печелил и злато от световно първенство - през 2002 г. в Индианаполис (САЩ). Единственото, което липсва в богатата му колекция от отличия, е олимпийска титла. Миналата година сърбинът водеше Цървена звезда, но в момента е без отбор.

Той е сред най-уважаваните лектори на ФИБА и пътува непрекъснато. Трудно е да се каже къде живее, защото има къщи в Испания, в Германия и в Сърбия. Засега Пешич се е съгласил да бъде консултант на националния отбор, но е възможно след 30 юни да поеме официално тима. Те останаха без треньор, след като Пини Гершон отказа да поднови договора си с БФБаскетбол./БЛИЦ