Европейски баскетболни функционери са в напреднали преговори за създаването на Средиземноморска лига, съобщава BGbasket.com. В нея ще участват 12 отбора: гръцките грандове Панатинайкос, Олимпиакос и Арис, Фенербахче и още два турски клуба, израелските Макаби (Тел Авив) и Апоел (Йерусалим), сръбският Партизан, а също така и шампионите на България и Кипър.
 
Най-интересен е вариантът с 12-ия тим, като най-вероятно той ще е от Катар. В този случай за пръв път в историята ще видим противостояние на израелски и арабски отбори в една Лига. Тук обаче всичко решават парите, а катарците са готови да подпомогнат със сериозни финанси надпреварата. За да се избегнат сблъсъци на религиозна основа се планира мачовете между арабите и израелските тимове да са Кипър. Обсъжда се възможност да се поканят и състави от Италия, като тогава ще се увеличи броят на участниците.
 
Със създаването на Лигата се занимава екс-президентът на ФИБА Европа Гиоргиос Василакопулос. На него, както и на останалите гърци им е омръзнало да гледат двувластие в шампионата на страната. Същото важи и за израелците, където Макаби (Тел Авив) няма конкуренция, независимо, че миналия сезон не спечели титлата.
 
Засега най-деликатен е въпросът с Партизан. Сърбите не са против да играят в Средиземноморската лига, но в същото време не искат да компрометират и съседите си от Адриатическата лига. Евентуално напускане на Партизан практически ще сложи кръст на това състезание, защото конкурентоспособността на шампионата се дължи на противостоянието на сръбския, хърватския и словенския баскетбол. Все още няма официална позиция на ръководството на Партизан, но и не е решен още форматът и срокът на стартиране на Средиземноморската лига./БЛИЦ