В Хърватия откриха официално европейското първенство по баскетбол. То ще се проведе в четири държави от 5 до 20 септември. Загреб приема една от предварителните групи, а останалите са в Берлин, Монпелие и Рига (Латвия). Елиминационната фаза ще се състои в Лил (Франция).

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китанович и президентът на ФИБА Европа Тургай Демирел заедно обявиха официалното откриване на Евробаскет 2015. На събитието присъстваха доста знаменитости, сред които президентът на олимпийския комитет на Хърватия, майката на легендата Дражен Петрович - Бисерка, както и брат му Александър, бившите легендарни национали Стойко Вранкович и Дино Раджа.

За последно Загреб бе домакин на европейско първенство през 1989 година още като част от Югославия. Тогава домакините печелят златните медали след успех на Гърция на финала с 98:77. Дражен Петрович е избран за MVP на финалите, като печели спора със звездата на гърците Никос Галис.

"Щастлива към, че получихме честта да организираме тази церемония и част от Евробаскет 2015. Надявам се, че всички национални отбори и феновете ще останат само с добри впечатления от Загреб и Хърватия. Големи събития като това първенство са важни за бъдещото развитие на този спорт, за вдъхновяването на младите, които се стремят към успехи“, заяви на откриването президентът на Хърватия.

Домакините направиха силна подготовка и записаха девет победи от девет мача. Първият им мач е на 5 септември срещу Словения от 22:00 часа българско време./БЛИЦ