Крилото на тима от НБА Бруклин Нетс Андрей Кириленко обяви официално, че се оттегля от националния отбор по баскетбол на Русия. 32-годишният ветеран пропусна Евробаскет 2013 в Словения, за да прекара повече време със семейството си, а сега окончателно прекрати кариерата си в „Сборная”.

"Отдадох 14 години на руския национален отбор и смятам, че сега е подходящия момент да се оттегля. Почти не ми остава време за семейството, а тази година, когато не играх за "Сборная", наистина прекарах много време с децата си. Опознах ги наистина добре, знам какво обичат да правят, какво не обичат, какви спортове харесват”, сподели Кириленко пред руските медии.

„Знам, че звучи малко смешно, но не искам да пропусна порастването на децата. Личното ми мнение е, че до момента съм се справил на ниво в кариерата си. Може би имам още две, три или дори четири години на клубно ниво. След това, просто няма да мога да смогвам от физическа гледна точка. Няма да мога да поддържам това високо ниво. Това решение е колкото трудно, толкова и лесно", допълни баскетболистът.

Кириленко спечели бронзов медал с Русия на Олимпиадата в Лондон 2012, същото отличие от Евробаскет 2011 в Литва и стана европейски шампион със „Сборная” през 2007 година в Испания.