Кливланд Кавалиърс победи Голдън Стейт Уориърс като гост с 93:89 и спечели шампионската титла на НБА за първи път в историята си. С този успех „кавалерите“ взеха финалната серия с 4:3, след като изоставаха с 1:3. За първи път в историята на НБА отбор успява да стигне до титлата, след като преодолява подобен пасив.

Леброн Джеймс отново беше познатият лидер на Кливланд и завърши с трипъл дабъл – 27 точки, 11 борби и 11 асистенции. Кайри Ървинг добави 26 точки, Джей Ар Смит вкара 12, а Кевин Лав се отличи с 9 точки и 14 борби.

Дреймънд Грийн се представи най-силно от Голдън Стейт – 32 точки, 15 борби и 9 асистенции, но това не беше достатъчно за „воините“ да защитят шампионската си титла от миналия сезон. Стеф Къри добави 17 точки за Уориърс, а Клей Томпсън наниза 15, но двамата не успяха да покажат очакваното от тях ниво за толкова важен мач.

Уориърс имаше аванс от седем точки на почивката в решителния мач, но тази преднина беше заличена след интервала. Кливланд от своя страна поведе в края на третата част, а след това последва постоянна гонитба в резултата, белязана с няколко обрата. Всичко беше решено минута преди края, когато Ървинг вкара решителна тройка, а след това Леброн Джеймс вкара една от двете си стрелби от линията за фаул и подпечата историческата победа на Кавалиърс.

Загубената финална серия е един нещастен край за изключителен сезон на Голдън Стейт Уориърс, в който тимът на Стив Кър успя да подобри рекорда на Чикаго Булс от шампионат 1995/96, постигайки 73 победи в редовния сезон.