Испания попиля България със 114:87 в първия си мач от Евробаскет 2022 в Грузия. Макар да бяха с топзвездата ни Александър Везенков, нашите не успяха да устоят на иберийската мощ, добре позната в баскетболния свят от години.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Все пак Сашо и Станимир Маринов показа, че имат добър потенциал, ако това може да бъде някакво успокоение за цялостното ни представяне.   Везенков заърши мача с 26 точки и 11 борби.

Нашите момчета започнаха добре двубоя, след като в първите 5-6 минути резултатът се държеше равен. След това обаче испанците направиха серия от 11:0.

Последваха две силни нападения, включително и две точки от наказателен удар на Везенков. В тези минути обаче доминацията в борбата под коша беше изцяло на страната на испанците. В края на частта Везенков върна една тройка.

В началото на втората четвърт проблемите за нашите се задълбочиха, а след две тройки на "Ла Фурия" авансът нарасна до 16 точки.

До края усилията на Александър Везенков не бяха особено достатъчно, като към края на втората част авансът дори стигна до 22 пункта. В тези минути стрелбата отдалеч беше на умопомрачително ниво.

В третата четвърт авансът на Испания започна опасно да приближава 30 точки. Везенков продължи да държи високо ниво на стрелба, но иберийците бяха неудържими .

Станимир Маринов се отличи с две тройки, за да може авансът да се поддържа около 22 точки. В крайна сметка паднахме с 27 точки разлика.

БЪЛГАРИЯ - ИСПАНИЯ 87:114
(17:28, 18:29, 31:32, 21:25)

Стартовите състави:
Испания: Лоренцо Браун, Шаби Лопес-Аростеги, Руди Фернандес, Хуанчо Ернангомес, Уили Ернангомес

България: Дий Бост, Станимир Маринов, Иван Алипиев, Александър Везенков, Емил Стоилов