От днес до неделя в зала "Балканстрой" в Плевен ще се проведе турнирът за Купата на България по баскетбол. Актуалният носител на трофея е "Левски". Логично Лукойл Академик е големият фаворит в турнира заради финансовите си възможности и скъпа селекция. Останалите отбори - Черно море, Балкан Ботевград, "Левски" и Рилски спортист обаче може да изненадат. Ето очакванията на БЛИЦ за днешните четвъртфинали.

1/4-финални двойки:
Лукойл Академик - Берое (14:00 часа)
Безспорният фаворит в сблъсъка е Лукойл Академик. С привличането на Ди Браун и Никола Драгович тимът се подсили на важни позиции и не би трябвало да има проблеми да отстрани старозагорци. Има нещо важно, което трябва да се уточни - Лукойл Академик не веднъж е допускал гафове точно в турнира за Купата на страната в последните години. Освен това тимът изигра два колебливи мача за първенство - загуби от "Левски" и едва спечели с продължение срещу Черно море. Това също няма как да не се отрази на играчите и треньора Йовица Арсич. Наставникът също е под напрежение, тъй като още преди Нова година Лукойл Академик се провали в Еврочалъндж, а той не бе уволнен.

"Левски" - Ямбол (16:30 часа)

"Левски" изглежда фаворит въпреки сътресенията в последната година. Актуалният носител на трофея се подсили с Васил Евтимов и Джими Хънт, които със сигурност ще помогнат в турнира с оглед късата скамейка, която имаше Тити Папазов преди това. Естествено, с Филип Виденов, щеше да бъде друго, но звездата напусна в посока Иран. В "Левски" положението е такова, че играчите явно не се влияят толкова от лошото финансово положение и играят със сърце, а това им носи позитиви. Ямбол е колеблив през целия сезон и ще бъде изненада, ако победи "Левски", дори и в този състав на Папазов. С раздялата на американеца Карун Джонсън тимът воден от Юлиян Радионов съвсем загуби сила.

Балкан - Черно море (19:00 часа)
Най-равностойният четвъртфинал. Срещат се два отбора, за които не може да се каже кой е фаворитът. Размениха си по една победа в редовния сезон, Черно море надви в дебюта на Драган Баич преди няколко седмици във Варна. С двата тима са свързани и скандали от миналия сезон, първо в морската ни столица, когато бяха нападнати играчи на Балкан, а след това и с прекратения мач за третото място в Ботевград. Със сигурност представители на двата отбора имат да си връщат от миналия сезон. Станимир Маринов може да се превърне във важна част от сблъсъка, след като напусна Балкан и сега е точно в Черно море. На обратния полюс е Педжа Стаменкович, който бе в редиците на варненци, а сега е основен гард на ботевградчани. Балкан като че ли има по-опитни състезатели в лицето на Иван Лилов, Павел Маринов, Шулович, Мартин Маринов, а Черно море разчита на много качествени и добри индивидуалности - Асен Великов, Станимир Маринов, Пламен Алексиев, Станислав Цонков и новото попълнение Милян Боцка.

Рилски спортист - Спартак (Плевен) (21:00 часа)
Може би най-предрешеният четвъртфинал в полза на Рилски спортист. Въпреки че Росен Барчовски разполага с най-късия състав от фаворитите, ще бъде бомбата на турнира, ако тимът отпадне от домакините. Плевенчани нямат победа от началото на годината в първенството и едва ли точно сега момчетата на Илия Станков ще я постигнат.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ