Дългоочакваният финал в турнира за Купата на България до 19 години в Ботевград между Балкан и ЦСКА не се състоя. И причина за това е страхотната работа, която се върши в шуменския баскетбол през последните години. Адмирации за треньора Янко Янков, който дава път на собствените си юноши в Националната баскетболна лига (НБЛ). Изненадващо за мнозина най-драматичният и интригуващ мач на турнира в Ботевград бе първата полуфинална среща между ЦСКА и Шумен.

"Армейците", водени от Планимир Дафинов, контролираха мача, няколко пъти поведоха с двуцифрен аванс, но в края допуснаха твърде много грешки. Само в рамките на няколко секунди в края на последната част за пети фаул излезе центърът Кристиян Челенков, а водещият реализатор Иван Димитров напусна терена с контузия в глезена. Последва хаос, който позволи на Шумен да стигне до обрат 8 секунди преди последната сирена - 82:80. Силен мач за Мустафа и Станев от победителите.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

Но в това няма нищо случайно. На терена за Шумен бяха баскетболисти с над 700 минути и 200 отбелязани точки през сезона при мъжете. За сравнение играчите на ЦСКА имаха под 200 минути и 40 точки в НБЛ, като основно те са в актива на Иван Димитров.

В другата полуфинална среща Балкан премина без напрежение през Тунджа Ямбол. Този мач можеше и да е по-интересен, но завърналият се преди броени дни от академията на НБА в Австралия Александър Гавалюгов даде толкова мощен заряд на домакините, че съперникът успя да се противопостави едва в първите 10 минути. Трябва да отбележим, че ямболци, водени от Стойо Чолаков, играха в турнира основно с шампионския си отбор на набор 2007, а надпреварата е за родени през 2005-та. Затова крайното 82:57 не беше изненада.

В срещата за бронза ЦСКА успя да се съвземе и макар отново да допусна много грешки и без контузения лидер Иван Димитров надделя над Тунджа - 86:72. Деян Лазаров бе над всички със смайващ коефициент от 45 пункта (20 точки, 23 борби, 7 асистенции).

Големият финал бе сравнително равностоен до почивката, където домакините се оттеглиха с 8 точки преднина. След това обаче тимът на Мирослав Ралчев вдигна оборотите за крайното 106:81. Отново Гавалюгов бе неотразим за съперника - 31 точки, 6 борби и 6 асистенции. С дабъл-дабъл се отличи центърът Иво Корестилов - 23 точки и 11 борби. За Шумен трябва да отличим Баръш Мустафа с 29 точки и дабъл-дабълът на Владислав Станев от 10 точки и 10 борби.

За да бъдем, обективни трябва да отбележим и няколко неприятни факти. Липсват високи състезатели. С играта си под коша в турнира се отличиха само Корестилов и Челенков. Никой отбор не показа превъзходство в стрелбата от далечно разстояние. И грешките - твърде много технически брак за играчи, които вече са част от мъжките отбори на своите клубове. Споменахме за фрапиращите 46 грешки в два мача на ЦСКА. Единствено Балкан грешеше очевидно по-малко и логично спечели безапелационно. БЛИЦ СПОРТ