Една от легендите на руския баскетбол Андрей Кириленко сложи край на активната си състезателна кариера. 34-годишното крило, известно като АК-47 заради инициалите на името си и номера, с който игра дълги години, обяви, че е време да се занимава с други неща.

„За всеки играч има граници. Затова дойде времето да правя нещо друго”, заяви бившата звезда на НБА пред руската агенция R-Sport.

34-годишният баскетболист завърши сезона в ЦСКА (Москва), с който три пъти е ставал шампион на Русия, Преди това игра дълги години за няколко отбора в НБА – Юта Джаз, Минесота Тимбъруулвс и Бруклин Нетс. При „джазмените” от Юта изкара цели 10 години. Рунакът е участник в Мача на звездите, като е попадал и в състава на най-добрите новобранци в НБА, както и в състава на най-добрите защитници в Лигата.

Кириленко е избиран за Най-полезен игра (MVP) на Евролигата през 2012 година, както и на европейското първенство през 2007 година, когато Русия триумфира с титлата. Той има и бронзови медали от олимпиадата в Лондон 2012 и Евробаскет 2011. Женен за руската певица Маша Лопатова, имат трима сина и дъщеря. Всички те и той имат американско гражданство.