Треньорът на баскетболния Фенербахче Желко Обрадович, един от най-успешните специалисти в Европа, нанесе жестока критика на НБА заради отношението към европейските специалисти.

„Нито един европеец не е работил начело на отбор в НБА. Защо? Защото там е една мафия. Те не искат при тях да работят европейци. За този проблем не се говори. Имам много приятели, които са били треньори в НБА. Заедно прекарваме лятото, поддържаме постоянен контакт. Те идват на мои тренировки. При цялото ми уважение към НБА – това е силно първенство, но Европа има много качествени треньори на същото ниво“, обяви Обрадович.

„Искате примери? Майк Д`Антъни първо проби като треньор в Европа и след това отиде в НБА. Взеха го, защото е американец. При Дейвид Блат е същото. Третият пример е Игор Кокошков. Той е сърбин, но има американско поданство. Нито един от тях не бива да се счита за истински европейски треньор“, заяви 59-годишната сръбска легенда.

За качествата на Желко Обрадович като треньор е достатъчно да споменем, че е спечелил най-силния евротурнир – Евролигата, девет пъти с пет различни отбора. Взимал е титлата с Партизан, Ховентут (Бадалона), Реал (Мадрид), Панатинайкос и Фенербахче.