Легендарният български баскетболист Атанас Голомеев коментира случващото се напоследък у нас. Той бе гост в предаването „Спортна треска“ преди началото на вчерашния трети мач от финалната серия Балкан – Левски Лукойл в Ботевград.

„Естествено, че финалът загуби от случилото се. Това е един дълъг процес, който тече доста години. Според мен ние систематично изгонихме истинската баскетболна публика и сега е почти куриозно, че въобще я има. Като страничен наблюдател, аз онзи ден бях в залата, наблюдавах мача и видях публика, която е традиционно баскетболна – от Ботевград. Там действително поколения наред са влюбени в играта, Ботевград е баскетболен град. От другата страна видях повече роднини и така наречените „ултраси“ на футболния отбор на Левски, които никога не са били големи любители на баскетбола, но сега вече станаха. Така че това беше въпрос на време да се случи – дали този мач или следващия, просто агресията, която съществува, няма как да се спре в една малка зала и с почти неадекватна охрана. Според мен имаше и грешни решения, защото и федерацията трябва да се намеси по някакъв начин. Аз съм левскар, то е ясно, но според мен не е нормално агитката на Левски да бъде точно зад пейката на Балкан. Въпреки че имало регламент да са на четвърти или пети ред нагоре, нямаше нужда това да се случва“, каза Голомеев пред БНТ.

„Много трудно един нормален зрител ще разбере всичко с прехвърлянето на отговорност. Преди няколко години, когато беше създадена лигата, ме поканиха аз да я оглавя. Аз говорих с няколко души, няма да цитирам кои са, и се отказах. Защото това нещо ние искаме механично да го изкопираме от нормалните държави, където има истински баскетбол – Италия, Испания, Франция, но ако може да бъде нещо като комисия към федерацията по баскетбол. Аз казах, че в такова нещо няма да участвам, защото или ще бъде автономно или не. „Добре, направи го“ – аз какъв съм, за да правя обединение на спортните клубове, които имат възможности за участие в тази лига? Аз мога да дам идеите как да бъде направено, но да бъде направено от хора-съмишленици, а не от такива, които дърпат чергата към себе си. Изведнъж да се озова в ситуация, в която от едната страна има два отбора и от другата други два, които не могат да се гледат. Как в тази обстановка ще бъде реализирана такава лига? И резултатите са налице – това, което каза Глушков, е самата истина. Той няма никакви правомощия в момента. Лигата трябва да се намеси и да администрира целия шампионат – както съдиите, така и уредбата на мачовете и всичко.

Напрежението не е само между Левски и Балкан. Това е нещо, което споделих и с г-н Златев преди няколко дни на разбора след мача, стояхме до късно. Това обединение, което се случи по средата на сезона, акумулира много антипатии и от двете страни – и от феновете, и от отборите от лигата. За мен това не е нормално и не съм чувал някъде по света да се е случвало. Можеше да се изчака края на сезона и това нещо да се случи. След като Лукойл е бил един абсолютен хегемон в последните 15 години, се очаква той да бъде такъв и в бъдеще. Оказа се, че разликата не е такава. И за да може със сигурност да победи, трябваше да е с една класа над другите отбори. Този отбор не е. Вярно е, че има по-дълга скамейка от Рилски спортист и Балкан, но дотук. На игрището понякога нещата се развиват по съвсем друг начин.

Едва ли загуба във финала ще сложи край на проекта. Там ще настъпят други процеси, които трябваше да се случат може би в самото начало, когато стана това обединение. Обединението е между Лукойл и клуба на Тити, който е Левски 2014. Това не е автентичният Левски. Той ще се появи и това най-вероятно ще се случи, когато трите клуба се обединят и тогава ще стане нещо по-сериозно, което трябваше да стане и което е предстоящо да стане. Това е моята прогноза. В една загуба аз не виждам някаква страхотна драма, защото нещата в българския баскетбол вървят към много лош край, ако продължим така.

В България не се говори много в цифри, а те са много зловещи по отношение на спорта в последните години. Целокупният български спорт има бюджет от около 90 млн. лева – 40 от тотото и 50 през министерството. Отборът на ЦСКА Москва за баскетбол е с близо 45 млн. бюджет. Разликите са огромни и нашите очаквания са много по-големи, отколкото трябва да бъдат към нашите момчета.

Тошко Стойков защитаваше тезата, че в Гърция и Турция няма гостуващи фенове. Казах им, защо да гледаме тях, а не още 50 страни в Европа. Защо не дадете за пример Испания и Италия, да видите как хората отиват семейно, с дечицата. В зала за 12 500 души в Малага 30 на 100 от зрителите са деца, и то малки. И няма никаква идея подобно нещо да се случи. Там е празник.“

За мъжкия националния отбор на България Голомеев сподели: „Националният отбор е функция на вътрешния шампионат. Бедата е, че конкуренцията в нашето първенство е много слаба и момчетата нямат възможност да се обиграват в истински серии от мачове, където се трупат и опит, и сериозни умения. Затова аз лично не съм голям оптимист, защото и моментното състояние на Сашо Везенков, който вече няколко месеца откакто Пешич е там, играе много малко. Без игра няма как да се случи, защото играчите на останалите отбори играят в силни шампионати. Нашите момчета, които са навън, играят в Македония, в Румъния, Полша, където няма сериозна конкуренция. Имаме момчета, които могат да направят едно класиране, но натрупаха малко опит през последните две години. Ние имахме вакуум от една година в националния отбор – за цяла година той няма никакъв календар, даже и приятелски срещи.“