Левски победи със 78:68 над Балкан в мач №3 от полуфиналните плейофи и се класира на финала в Националната Баскетболна Лига (НБЛ).

Най-полезен за "сините" за пореден път беше Арън Харпър, който завърши с 31 точки и 11 борби, а Доналд Коул и Георги Чековски добавиха по 12 за успеха.

За домакините от Ботевград, които до последно се бориха за победата, Иван Лилов вкара 22 точки, а Йордан Бозов добави 12.

Левски се класира на първи финал от 2003 година, когато загуби от Лукойл Академик. За последно "сините" спечелиха титлата през 2001 година, когато надделяха над Ямбол.

Домакините стартираха срещата със серия от 6:0, но устремът им бе спрян за кратко от Арън Харпър, който вкара от зоната за три точки. Ботевградчани играеха с голямо желание в защита, което им позволи отново да дръпнат със 7 точки - 10:3. В края на първата част Балкан водеше с 21:14.

В началото на втората четвърт гостите се събудиха и след 6 точки на Доналд Коул, разликата падна до 20:21. Момчетата на Петър Клечков не се стреснаха от натиска на съперника си и след тройка на Ценко Наков и кош и фал на Иван Лилов, "зелените" отново поведоха със 7 точки - 27:20. Левски свали пасива си отново на 5 точки - 24:29. До края на първото полувреме, гостите на няколко пъти успяха да се доближат само на две точки от Балкан, след като Арън Харпър и Боби Фрейзър вкараха от далечно разстояние, но Балкан не се предаваше и 60 секунди преди почивката, отново беше със седем точки напред - 39:32, след като Иван Лилов и Мартин Маринов също се разписаха от далеч. На полувремето Левски изоставаше само с 38:41.

След почивката, домакините стартираха с две тройки на Илко Нанев и Мартин Маринов, а столичани успяха да отговорят само с две точки на Харпър за 47:40. Последваха няколко нарушения и за двата отбора, което накъса играта, но Балкан се възползва от ситуацията и след страхотен индивидуален пробив на Бозов, авансът на "зелените" отново нарасна на 9 точки - 49:40. В края на третата част Балкан отново водеше 64:63.

Четвъртата част се оказа решаваща и точно в нея Балкан игра безобразно. Домакините вече изоставаха с 66:69. Неблагоприятният развой на срещата накара Клечков да вземе второто си прекъсване. След кратката почивка, Чековски вкара под коша, а Фрейзър отбеляза един наказателен за 72:66. Домакините продължиха с грубите грешки, но съперниците им не се възползваха от шансовете си и резултата си оставаше непроменен. 3:42 минути преди последния съдийски сигнал, "зелените" бяха попарени с тройка на Чековски за 75:66, което смълча феновете в залата. До финала, баскетболистите на Балкан не успяха да излязат от дупката и трябваше да се примирят с поражението - 68:78./БЛИЦ