Лос Анджелис Лейкърс се доближи на една победа от шампионската титла в НБА, след като в четвъртия мач от финалите се наложи със 102:96 над Маями Хийт. Така „езерняците“ поведоха с 3:1 в серията.

Най-силно за победата на Лейкърс се представи звездата на тима Леброн Джеймс, който завърши с 28 точки, 12 борби и 8 асистенции. Така той постави нов рекорд на НБА, тъй като е първият играч в историята с 24 мача от финалните серии с по минимум 25 точки и 10 борби.

Освен това Крал Леброн стана едва вторият играч в НБА, който за шести път в кариерата си събира поне 500 точки, 150 борби и 150 асистенции в рамките на плейофите на един сезон. В историята подобно нещо е правил само легендарният Лари Бърд.

В същото време обаче Джеймс стана първият играч от НБА, който през XXI век в два поредни мача от плейофите допуска да му бъде отнета топката в 13 случая. Единсвеният друг баскетболист, който в историята на Лигата има по-лош подобен показател е знаменитият Меджик Джонсън (17 през 1983 г. и 15 през 1980 г.).

Звездата на Маями Хийт Джими Бътлър беше на прага на постигането на трипъл дабъл. Той завърши мача с 22 точки, 10 борби и 9 асистенции.

Петият мач от финалната серия ще се играе в събота (10 октомври) от 4:00 часа сутринта българско време. Както е известно, след подновяването на сезона в НБА, прекъснат през март заради пандемията от коронавирус, мачовете се играят в „Дисниленд“ край Орландо (щат Флорида).