Звездата Прийст Лодърдейл може да заиграе за националния отбор на България по баскетбол. Това призна селекционерът Росен Барчовски. “Ще разговарям с Лодърдейл. Той се изяви в много добра светлина, като в най-добрите си години. Ако продължи така в първенството, със сигурност ще имам разговор с него. Това трябва да стане в точния момент. Необходимо е Пи Ел да е на равнище през целия дълъг сезон, да е здрав и да има желание да играе за България. Но във формата, в която го видях срещу Левски, той може да помогне много на националния отбор”, каза Барчовски.

222-сантиметровият Пи Ел се върна през лятото в България и облече екипа на Черноморец. Още в първия си мач преди два дни - срещу Левски на старта на сезона, американецът заби 32 точки и овладя 21 борби. Гигантът има български паспорт. Получи го още през есента на 2004 година, когато бе в Лукойл Академик. След това обаче напусна скандално "студентите" и забрави за възможността да облече екипа на националния ни тим.

Жребият за груповата фаза на европейското първенство по баскетбол в Литва ще се тегли на 30 януари в Мюнхен. 24-те отбора финалисти, сред които и България, ще бъдат разпределени по 6 в 4 групи, което гарантира на всички минимум по 5 мача на шампионата. Продължат първите 3 в тях, които ще формират две нови групи от по 6 тима, в които ще се зачитат постигнатите резултати. За 1/4-финалите се класират по 4 отбора от вторите шестици./БЛИЦ