Лука Дончич изигра мач №65 за Далас през настоящия сезон в НБА. Онзи ден той записа поредните си силни изяви – 47 точки, 12 борби и 7 асистенции при успеха над Хюстън със 125:107.

Голямата новина, свързана със словенеца, обаче е друга. С натрупаните вече 65 мача той изпълни новите критерии на НБА за получаване на индивидуални бонуси.

Сред тях е попадане в една от първите три петорки този сезон, като е съвсем сигурно, че 25-годишният Лука ще бъде избран и в първата.

Въпреки това, дори и да бъде избран във втората или третата петица, той ще отговаря на критериите за подписване на супермаксимален договор през лятото на 2025 г. Това ще бъде най-големият договор в историята, а Дончич вероятно ще бъде първият баскетболист, който печели минимум 80 милиона долара в рамките на един сезон.

Supermax е договор, който може да бъде подписан само от играчи с минимум седем години опит (така че той не може да го подпише това лято), които са изпълнили определени условия, като например избрани за All-Star или All-NBA списък. С новото включване в All-NBA Дончич ще изпълни последните останали критерии.

Supermax няма фиксирана сума, но струва 35% от тавана на заплатата за дадена година и според прогнозите за 2025 г. това би означавало, че Дончич може да подпише петгодишен договор за 346 милиона долара.

В момента Дончич е във втората година от петгодишна сделка за 215 милиона долара, която ще го накара да направи 40 милиона долара през този сезон, 43 милиона долара следващия, след това 46 милиона долара и след това да се откаже от петата година за 49 милиона долара, за да задейства нова сделка през лятото на 2026 г.

Ако подпише със споменатия Supermax за пет години, той ще бъде обвързан с Далас до 2031 г., когато ще навърши 32 години. Това ще прави над 400 милиона долара.

С най-голям договор в НБА в момента е Джейлън Браун от Бостън Селтикс. През миналото лято той подписа за пет години срещу 304 милиона долара.