Българският баскетболен шампион Лукойл Академик остана извън списъка на отборите, които ще се състезават в Еврокъп. Това стана ясни, след като бордът на Евролигата обяви отборите, които ще се състезават в най-престижния европейски клубен турнир през следващия сезон, както и тези за Еврокъп.

Списъкът трябва да бъде одобрен на заседание на акционерите на Евролигата на 8 юли, а на следващия ден ще бъде теглен жребият за двата турнира.

Евентуално бъдещо участие на Лукойл Академик в Европа през новия сезон е свързано отново с турнир на ФИБА.

Българинът Александър Везенков може да участва с гръцкия му тим Арис в Еврокъп, след като отборът получи уайлдкард за надпреваварата.

Участниците във втория по сила турнир Еврокъп са 36 и ще бъдат разделени в шест групи по шест тима. Уайлдкартите бяха дадени на Арис, АЕК, Бешикташ, Галатасарай, Сарагоса, Енел Баскет Бриндизи, Волгоград, Нептунас и Стяуа. Името на Партизан не е в списъка, както и бе обявено от ръководството на тима преди няколко дни.

Списък на всички 24 участника в Евролигата:
Анадолу Ефес, Химки, Бросе Баскет, Цедевита, Цървена звезда, ЦСКА (Москва), Дарюшафака, Динамо Сасари, Армани (Милано), Барселона, Байерн, Фенербахче, Лаборал Куча, Лимож, Локомотив (Кубан), Макаби (Тел Авив), Олимпиакос, Панатинайкос, Пинар Кършияка, Реал (Мадрид), Стелмет Жилона Гора, Страсбург, Уникаха и Жалгирис.