Шансът български отбор да играе в Евролигата на този етап остава илюзорен. Лукойл Академик няма да успее да влезе в квалификациите за най-силния европейски баскетболен турнир през този сезон и ще трябва да изчака най-рано до следващия, съобщава “Тема Спорт”.
 
Причините за това са няколко. Първата е недостатъчно високата позиция в йерархията, която имат шампионите на България. В момента те са между 40 и 50 място в ранглистата на топотборите и тази позиция ги поставя в недостатъчно благоприятна светлина пред ръководството на Евролигата.
 
Втората и основна причина е липсата на сигурност откъм зрителски интерес за мачовете на Лукойл Академик. От турнира са категорични, че няма да допуснат клуб, който играе пред непълни трибуни. За целта шампионите ще трябва да изиграят поне един сезон в Еврокъп, в който да покажат, че към техните мачове има достатъчно сериозен интерес и “Арена София” се пълни.
 
Най-вероятно “студентите” и през тази година ще играят в квалификациите на Еврокъп. Те ще трябва да отстранят поне един съперник, за да попаднат в групите на втория по сила турнир. Неговото име ще стане ясно на 7 юли, когато в Барселона ще бъдат теглени жребиите на Евролигата, Еврокъп и Еврочалъндж./БЛИЦ