Гардът на Лукойл Академик Антонио Бъркс бе освободен от отбора. С идването на новия американец Кевин Крюгър в тима, ръководството на "студентите" е преценило, че няма нужда повече от услугите на досегашния плеймейкър на отбора.

В досегашните три срещи с отбора на Лукойл Академик Бъркс вкарва по 3.8 точки, но прави средно по 4.6 асистенции за 18.2 минути игра, информира bulgarianbasket. По този показател той се нарежда на второ мято в Националната Баскетболна Лига след друг американец – Маркъс Хол от Левски, който има по 4.8 подавания на среща.

Високият само 183 сантиметра Бъркс води подготовка преди две години година с Маями Хийт, но е освободен преди да започне първенството на НБА. Преминава в Цървена Звезда, където играе 18 мача в Адриатическата лига със средно по 9.3 точки и 2.9 асистенции на мач. В турнира на УЛЕБ показателите са му 8.8 точки и 4.2 асистенции в 12 срещи. Напуска отбора през април преди сезона да е свършил с което си навлича гнева на шефовете на белградския отбор.

Завършил университета на Мемфис през 2004 година, когато бива избран от Орландо Меджик да играе в НБА. Бъркс е избран под номер 36 във втория кръг на драфта през 2004. Избран за най-добър играч в конференцията през последната година от колежа. Играл за три отбора в НБА - Орландо, Мемфис и Маями. През сезон 2005/06 участва в 57 мача за Мемфис, като бележи по 2.0 точки на мач.

Бъркс пристигна отново в отбора на шампионите от Лукойл Академик в края на изминалото лято. През последния сезон той не можа да участва, тъй като не получи разрешение от бившия си клуб Цървена Звезда и не можа да бъде картотекиран в Българската Федерация по Баскетбол. От Белград предявиха претенции към Бъркс и от Лукойл Академик не успяха да го регистрират нито в България, нито в УЛЕБ. Последва участие на Бъркс в един от отборите в NBDL, където не е било нужно да се търси разрешение от Цървена Звезда. След това играчът бе регистриран безпроблемно в БФБ, тъй като в баскет централата бе достатъчно да се даде документ от NBDL и даващ право на Бъркс да бъде регистриран и да участва за отбора на Лукойл Академик. Очаква се новият гард на отбора Кевин Крюгър, който зае мястото на Бъркс да дебютира на неговото място в мача срещу Левски в петък. /БЛИЦ