Лукойл Академик разби шампиона на Португалия Бенфика с 92:71 в първи мач от груповата фаза на третия по сила евротурнир Еврочалъндж. Най-резултатен за “студентите” бе Каспарс Камбала с 18 точки, Брендън Боуман и Доминик Джеймс добавиха по 14, а Травис Питърсън вкара 11 точки.

Звездата Хашиму Евънс вкара 11 точки за гостите от Португалия, а Дженкинс и Рамос добавиха по 10.

Българите поеха инициативата в срещата и разликата в резултата не падаше под 8-9 точки. Единствено през третата четвърт баскетболистите на Бенфика съживиха шансовете си за обрат, но Божидар Аврамов набързо уби надеждите на португалците, след като вкара две поредни тройки, с които внесе необходимото спокойствие в редиците на „студентите".

Резултатът след първата четвърт бе 28:17. В началото на втората част гостите смъкнаха пасива си на седем точки 25:32 след точни стрелби от средно разстояние на Рамос и Дженкинс, като в тези минути си личеше, че Каспърс Камбала не влага максимални усилия в защита, което принуди Йовица Арсич да го извади от игра. Последваха няколко успешни атаки и за двата състава, след което българския шампион отново дръпна с 13 точки - 43:30. На полувремето домакините водеха с 12 точки - 54:42.

След третата четвърт гостите намалиха изоставането си и преднината на Лукойл бе само 8 точки 66:58.
В началото на последните решителни десет минути на срещата българският шампион вдигна оборотите и след три поредни тройки - една за Стояновски и две на Божидар Аврамов, както и пробив на Доминик Джеймс, Лукойл Академик поведе с 19 точки - 79:60. Това напълно уби желанието на гостите за игра и през последните шест минути на срещата не се случи нищо интересно, като разликата премина границата от 20 точки за крайното 92:71 в полза на шампионите./БЛИЦ