Лукойл Академик отново спечели Купата на България, побеждавайки с 83:81 "Левски" в зрелищен финал, игран в Самоков. Сблъсъкът между двата най-добри баскетболни тима у нас беше крайно интригуващ, най-вече в заключителната му част. В последните секунди звездата на "сините" Арън Харпър можеше да изравни, но пропусна при двата си опита от наказателната линия, след което игралият страхотно днес Брандън Хийт затвърди победата за "студентите".

Шампионите се наложиха срещу селекцията на Тити Папазов с много здрава защита и фантастична стрелба от тройката на високите си състезатели. Както и през 2011-а двата състава изиграха драматичен финал, който отново беше спечелен от "студентите" в самия му край. Миналата година обаче Лукойл надделя само с 1 точка - 81:80.

Мачът започна равностойно, а избраниците на Марин Докузовски взеха първата част с 2 точки разлика - 21:19. Първи в мача добра преднина успя да натрупа "Левски". "Сините" направиха серия от 9:0 по средата на втората четвърт и поведоха с 38:30. До края на полувремето обаче те не запазиха разликата, като с тройка на Бруно Шундов шампионите намалиха само на 1 точка. Полувремето обаче завърши с кош на Арън Харпър и така резултатът беше 42:39 за Тити Папазов и момчетата му.

В началото на второто "сините" упражниха контрол и бяха пълен господар в борбата под двата коша благодарение на Васил Евтимов, което даде шанс на символичните гости да поведат със 7 точки. След това обаче Шундов и Мак продължиха да тормозят съперника с уникално точната си стрелба от далеч и за пореден път разликата беше смъкната на само 1 точка. В следващите няколко минути баскетболистите на "Левски", като че ли попаднаха в дупка, като единствено Павел Иванов се опитваше да направи нещо смислено. В същото време под другия кош Шундов и Мак не спираха с тройките, а в самия край към тях се присъедини и Хийт. Така Лукойл поведе с 61:57, както и завърши третата част.

Битката продължи с пълна сила и в последната четвърт, в която "студентите" поддържаха малка преднина. С тройка на Джарет Хауъл пък "Левски" изравни 68:68. "Сините" дори поведоха с кош на Харпър, но пък Лукойл тогава отговори със серия от 8:0 и дръпна напред с 6 точки при оставащи малко повече от 3 минути.

"Левски" успя да свали на 2 точки, но точно минута преди края Хийт вкара за 80:76. След това Харпър беше фаулиран, но успя само в единия наказателен удар. В ответната атака Ламонт Мак сбърка с паса, Хол открадна и завърши за само точка разлика в полза на Лукойл, като топката беше за "студентите", но Андре Оуенс не можа да я изкара и подаде грешно в аут. В атаката за "Левски" първо Хриси Димитров не успя да отбележи, а след това Джарет Хауъл изпусна от тройката. Божо Аврамов хвана борбата и беше фаулиран, като успя при втория си опит от линията за 81:79 при оставащи 10.8 секунди. В атаката за "сините"Харпър бе фаулиран, но изпусна да отбележи и при двата опита. Последва нарушение срещу Хийт, който вкара два пъти, за да подпечата триумфа на Лукойл Академик. След това остана време само за Павел Иванов да добави топката в коша и да фиксира крайния резултат - 83:81 за селекцията на Докузовски.

За победителите най-резутатен беше Брандън Хийт с 31 точки. Ламонт Мак отбеляза 18, а Бруно Шундов добави 14. За "Левски" Арън Харпър завърши с 16 точки. Васил Евтимов се отчете с дабъл дабъл от 14 точки и 17 борби, а по 12 точки отбелязаха Маркъс Хол и Джарет Хауъл.