Баскетболистите на Лукойл Академик победиха драматично гостуващия Рилски спортист с 80:76 в решителния пети мач от полуфиналната серия помежду им в Националната баскетболна лига (НБЛ). Така „студентите” спечелиха серията с 3-2 успеха и се класираха за 16-и пореден финал в българското първенство. Те ще спорят за титлата с Берое във финална серия до три победи от пет мача. Рилски спортист ще срещне Черно море в борба за бронзовите медали, като в тази серия ще се играе до два успеха от три срещи.

Дани Гибсън отбеляза 28 точки за победителите и добави 5 асистенции. С "дабъл-дабъл" от 14 точки и 13 борби се отличи Стив Зак, а 13 точки и 9 борби добави Максим Корниенко.

За Рилски спортист Йордан Бозов завърши с 21 точки. По 16 точки добавиха Ди Джей Шелтън и Еван Бройнсма, а с 12 точки, 6 борби и 5 асистенции завърши Златин Георгиев.

Лукойл поведе с 12:3 още в началото на първата част, но гостите от Самоков бързо наваксаха изоставането си и намалиха разликата до две точки при 21:19 в края на частта.

През втората четвърт разликата на няколко пъти премина границата от три точки, но в крайна сметка „студентите” водеха само с 37:35 на почивката.

Играта бе равностойна и в третата част, в която съперниците си вкараха по 20 точки и разликата се запази при 57:55. В заключителната четвърт гоненето в резултата продължи и след две поредни тройки на Христо Захариев Лукойл имаше комфортна преднина, но Рилецо се приближи на 2 точки. Дани Гибсън обаче вкара тройка и до края домакините успяха да удържат аванса си, стигайки до успеха с 80:76.