Женският баскетболен тим на Лукойл Нефтохимик Бургас и мъжкият волейболен състав, който носеше същото име вече се казват само Нефтохимик. Промяната в имената не засяга мъжкия баскетболен отбор на Лукойл Академик, който в началото на седмицата спечели Купата на България.

Смяната на името не датира от сега, а е осъществена и подкрепена юридически още преди няколко месеца, потвърдиха хора от ръководството на ОСК Лукойл, пише bgbasket.com. Промяната пък е продиктувана с решение на Борда на директорите на Лукойл, което не е плод на емоционално решение, нито е свързана с подготовка за оттегляне на компанията от баскетбола или от волейбола в Бургас, или Правец. Лукойл остава собственик на женския тим на Нефтохимик по баскетбол и на мъжкия по волейбол и не планира да редуцира финансирането им въпреки премахването на марката „Лукойл” от първата част на клубното название.

„Истина е, че клубовете ни вече се казват само Нефтохимик, но в това няма никакъв повод за притеснение. Нито съдържа сензационна новина само по себе си. Факт е, че това решение принадлежи на ръководството над нас. Ние ще продължим, както досега да инвестираме в баскетбола и във волейбола в Бургас, който категорично е важен град за Лукойл. Промени ще има, но от следващия сезон и те ще са свързани основно с кадровата и трансферната ни политика”, коментира темата Сашо Везенков.

Спортният директор на ОСК Лукойл загатна, че част от тези промени ще бъдат със социална насоченост. В Лукойл от дълго време имат желание да насочат усилията си в развиването на детско-юношеските школи в двата спорта в морския град, макар че засега тази идея така и не е реализирана.

Баскетболистките на Нефтохимик и колегите им от волейбола няма да играят в евротурнири от есента, което на този етап се струва на ръководството като излишен и неоправдан разход на средства. Няма да е изненада ако при баскетболистките настъпи и промяна на треньорския мостик. Все по-често шефовете на клуба са замислят дали не е дошло времето да поверят в ръцете на треньора Петко Маринов управленски и мениджърски функции./БЛИЦ