Давид срещу Голиат. Баскетболният еквивалент на библейската история ще се разиграе днес в столичната зала "Универсиада". Точно в 18:00 часа там започва мачът от втората групова фаза на турнира Еврочалъндж Къп между Лукойл Академик и Спартак (Санкт Петербург). Гостите са четвърти във временното класиране на руската Висша лига, а минималната им цел в първенството за настоящия сезон е достигането на полуфиналите. В Европа обаче амбициите им са далеч по-сериозни - спечелването на трофея в Еврочалъндж. Към него се е прицелил и Лукойл Академик, въпреки че българският шампион не може въобще да се мери финансово с именития си съперник.

По непотвърдени данни бюджетът на Спартак е 30 милиона долара, пише "7 дни спорт". Годишната заплата на суперзвездата Хенри Домеркант възлиза на 1 милион долара. Средствата осигурява енергийна компания №1 в света - "Газпром", която е собственик на гранда от Санкт Петербург. На 15 януари тази година фирмата чества 15-годишния си юбилей, като не пропусна да декларира официално капитал над $ 350 млрд. "Газпром" следи изкъсо случващото се в баскетболния тим и назначи свои хора в управлението. През ноември президент стана 44-годишният генерален директор на департамента ОАО "Газпром" Игор Липски. Той наследи на поста Александър Красненков, който оглави с единодушие руската баскетболна федерация.

Иначе Домеркант е стар познайник на Лукойл Академик. През сезон 2007/2008 той съсипа "студентите" в осминафиналите на УЛЕБ. Тогава американецът, който се състезава за националния отбор на Босна и Херцеговина, вкара общо 43 точки с екипа на Динамо Москва. /БЛИЦ