Невиждан спектакъл подготвя за българските фенове на баскетбола ръководството на 10-кратния пореден шампион на страната Лукойл Академик. В средата на септември клубът организира международен турнир, в който участие ще вземат отбори, считани сред най-великите в историята на играта на Стария континент.

Първата бомба в изненадата идва с пристигането на "Ла Бомба" - суперзвездата на Испания и на първенеца в ACB лигата Хуан Карлос Наваро. Участието на каталунците в надпреварата на Лукойл Академик е потвърдено, което означава, че в София зрителите ще се насладят на баскетбол от най-високо качество, съобщава bball.bg. Освен Наваро, световен и двукратен европейски шампион с иберийците и кандидат-медалист от олимпиадата в Лондон, Барса ще кацне на родна земя в пълен състав, включително с новото попълнение в лятната селекция Шарунас Ясикевичус, завърнал се в Барселона след няколкогодишно отсъствие.

Другите най-вероятни участници в турнира на студентите са не по-малко интригуващи. Макар и вече без легендата Желко Обрадович начело, Панатинайкос ще дойде отново в София за втора поредна година след бенефиса на Георги Младенов с Левски през миналия септември. ПАО ще бъде с променен облик, заради съкратения на половина бюджет от 16 на 8 млн. евро, а старши-треньор, вместо напусналия Обрадович, е грък - Аргирис Педулакис. По екип на "детелините" ще пристигнат подписалите през лятото Роко-Лени Укич от Хърватска, Анди Панко от САЩ, както и всенародния любимец на цялата ни южна съседка Димитрис Диамантидис, решил да остане в гранда от Атина, въпреки болезнената раздяла с клуба на най-уважавания от него човек - Обрадович.

Цървена звезда също има покана за участие на турнира в София като се очаква отговор и от тима от Белград, и от Панатинайкос. През последния сезон в Сърбия Цървена звезда със Светислав Пешич начело на отбора стигна до сребърните медали в местната лига, но във финала отстъпи пред Партизан. Пешич обаче напуска "звездашите".

Турнирът на Лукойл Академик ще се проведе 14-16 септември в "Арена Армеец" и ще бъде генерална репетиция за "студентите" преди първата им среща от квалификациите за място в груповата фаза на най-престижното клубно състезание на континента - Евролигата. Там 10-кратните първенци на България започват срещу италианския Канту в края на септември.