Малцина играчи са имали възможността да спечелят титлата в Евролигата след 10-годишна пауза. Това през този уикенд ще опита да стори сръбският ветеран на Монтепаски (Сиена) Марко Ярич. 32-годишният гард даде интервю пред сайта на Евролигата преди стартиращата в петък финална четворка на турнира.
 
Ярич вкара по 18 точки за Монтепаски при двете победи над Олимпиакос в плейофите. Сърбинът спечели Евролигата през 2001 г. като играч на Виртус (Болоня). Сега той ще играе за четвърти път в кариерата си на Файнъл Фоур на турнира.
 
- Как се чувстваш преди участието ти във финалната четворка?
- Част от причините, заради които се върнах от НБА в Европа бе желанието ми да спечеля още една европейска титла. Ето, че вече съм на полуфинал. Това е голямо постижение за клуба, но се надявам да триумфираме в Евролигата.
 
- За последно игра във финална четворка на турнира през 2002 г. с Киндер (Болоня), а първото ти участие бе през 1999 г. с Фортитудо. Какво си спомняш?
- Натрупах ценен опит. Тогава бях млад и участието на полуфинал на европейския шампионски турнир бе важно. По онова време не оценявах напълно това постижение. Сега съм по-възрастен и знам, че класирането за Файнъл Фоур не е лесно.
 
- Присъедини се към тима от Сиена в средата на сезона, но изигра важна роля в класирането до полуфиналите.
- Точно затова смених отбора. Търсех голямо предизвикателство и се надявах да помогна на клуба да постигне голям успех. Ето, че се класирахме за финалната четворка.
 
- Какво се промени в тима, след като загубихте с 48 точки от Олимпиакос в първия мач?
- Това бе един от най-трудните моменти в кариерата ми. Добре е, че трябваше да играем отново само след два дни и успяхме да отговорим на удара. Ако срещата бе от редовния сезон, щяхме да преживеем адска седмица. Единственият начин феновете да забравят за тежкото поражение от Олимпиакос бе да спечелим плейофната серия.
 
- На полуфинала ще играете срещу Панатинайкос. Предстои сблъсък между два опитни отбора. Кои са малките детайли, които ще решат спора с “детелините”?
- И двата отбора имат много добри и талантливи играчи. Притежават невероятно качествени треньори. Вероятно Панатинайкос е малко по-опитният отбор. Това е двубой, който ще се реши в един мач и трябва да сме максимално концентрирани. Всяка спечелена борба, всяка открадната топка ще бъдат от значение. Вероятно много голяма роля ще изиграят точните стрелби от наказателната линия.
 
- Ограничаването на играта на Димитрис Диамантидис може да се окаже ключ за успеха на Монтепаски. Кои са силните страни в неговата игра и как можете да го спрете?
- Диамантидис определено е най-силният играч на Панатинайкос. Той направи много силни мачове срещу Барселона и ние трябва да намерим начин, за да го спрем. Важно е и друго. Трябва да направим така, че затваряйки Диамантидис, да не позволим на друг играч да изиграе мача на живота си. Обикновено в тези двубои се появява някой баскетболист, от когото никой не е очаквал силна изява.
 
- През миналия сезон игра за Реал (Мадрид). Радваш ли се да видиш бившите си съотборници на Файнъл Фоур?
- Много съм щастлив за Реал. От години клубът заслужаваше участие на финалната четворка. Надявам се, че ще завърши след нас в крайното класиране.
 
- Какви са основните разлики, които виждаш в Евролигата от времето, когато бе млад играчи и сега?
- Няма разлика. Голямата промяна е във вътрешните шампионати, които са загубили блясъка и силата си. Спомням си, че гръцкото, италианското и испанското първенство бяха много по-оспорвани. Отборите играеха еднакво натоварени мачове във вътрешния шампионат и в Евролигата. Не ми харесва ситуацията в някои първенства, където един тим бие другия със 70 точки разлика. Никой не иска да вижда подобно нещо, нито феновете, нито играчите.
 
- Преди 10 години спечели Евролигата с Киндер. Какво ще означава за теб повторение на този успех едно десетилетие по-късно?
- Със сигурност ще има много голяма стойност. Десет години по-късно аз съм вече ветеран. Спечелването на Евролигата ще има голямо значение за моето семейство, което ме подкрепяше през годините./БЛИЦ