Великотърновецът Мартин Дурчев и състезателят на Лукойл Академик Веселин Веселинов ще защитават лицето на българския баскетбол на азиатска земя в продължение на близо месец. В началото на миналата седмица двамата талантливи баскетболисти, които са играли и в националия отбор на България, отлетяха за Пекин, където в периода 22 юли – 17 август ще бъдат част от сборен европейски отбор, който се включва в лятна лига на местна почва, пише sport-vt. На територията на най-многолюдната държава в света нашите момчета ще се включат в 10 официални мача срещу клубове от елитната китайска CBA лига. Двубоите ще се играят в четири града и са част от подготовката на местните отбори за същинското първенство, което се открива наесен.

Главен мениджър на сборния европейски тим е добре познатото име в африканския баскетбол Дози Мбону. 44-годишният бивш нигерийски национал и участник на световното през 1998 г. с “орлите” от няколко години работи успешно като скаут за Европа. Мбону е част от програма за популяризиране на баскетбола в Азия като специално в Китай, след олимпийските игри в Пекин 2008, местната федерация решава да организира всяко лято лятна лига, в която да кани европейци, от които местните играчи могат да черпят опит. Именно по тази линия заминаха на турне Дурчев и Веселинов.

Първоначално покана за участие е имал и Иван Лилов, но след тежката контузия, която получи в полуфиналната серия с "Левски", той е бил принуден да откаже присъствието си. Вместо него в сборния европейски състав ще демонстрира реализаторски умения друга поразяваща ръка – тази на Мартин Дурчев, който през последния сезон радваше феновете на втородивизионния испански Навара. След завръщането си от Испания 203-сантиметровият състезател всяка вечер бе в родната си баскетболна зала на стадион “Ивайло”, където тренира с бивши и настоящи състезатели на БК Етър 49. Целта пред Мартин за новия сезон е да играе в отбор в първа лига (АСВ) на Испания.