Легендата на Лос Анджелис Лейкърс и САЩ Меджик Джонсън за пореден път демонстрира обичта си към баскетбола. 54-годишният бивш играч на Лейкърс заедно с редица партньори и инвеститори ще ръководи Лос Анджелис Спаркс в женската НБА, съобщават американските медии.

Сред новите собственици на Спаркс, освен Джонсън, са собственикът на бейзболния Лос Анджелис Доджърс Марк Уолтър и президентът на клуба Стан Кастърн, както и съсобствениците Тод Бейли и Боби Патън. 5-кратният шампион в Лигата и златен олимпийски медалист със САЩ от Барселона през 1992 г. също има акции в Доджърс.

Сделката ще помогне за оцеляването на Спаркс и ще прекрати процедурата по преместването му в друг град. Женският тим от Лос Анджелис е един от осемте оригинални отбора в женската НБА. В края на 2013 г. последният собственик на клуба Пол Мадисън обяви, че бизнесът му не е в състояние да доставя необходимите средства за издържане на Спаркс. След закуването му през 2007 г. от семейство Бас кампанията на Мадисън е загубила повече от $ 12 млн.

Лос Анджелис Спаркс е основан през 1997 г., като клубната му витрина красят 3 шампионски титли на Западната конфереция (2001, 2002, 2003 г.) и 2 трофея от женската НБА (2001, 2002 г.).