Лионел Холинс стана поредният треньор, който остана без работа в НБА. Наставникът на Мемфис Гризлис бе освободен като договорът му не бе продължен, въпреки че изведе тима си до финалите в Западната конференция. Ръководството на Мемфис обяви, че са били проведени няколко разговора с Холинс, но в крайна сметка двете страни са се разминали в интересите си.

„Тази година стигнахме до нови висоти в представянето си и сме благодарни на треньорския щаб. Желаем всичко най-добро на Лионел“, коментираха шефовете на клуба, цитирани от bgbasket.

Холинс, който има шампионски пръстен в НБА с Портланд от 1977, е треньор от 1999 година, като има баланс от 214-201 победи-загуби и 18-17 в плейофите. Той е един от вариантите за треньор на ЛА Клипърс и Денвър. Миналия сезон Холинс влезе в конфликт с ръководството, като настояваше да се запази стартовият състав и да не се продава топ-реализатора Руди Гей на Торонто.

Ръководството на Мемфис вече започна офанзива по търсене на наследник на треньора си. В листа с чакащите са Джордж Карл, който бе уволнен от Денвър, помощникът на Холинс Дейв Йоргер, бившият треньор на Финикс – Алвин Джентри и помощникът в Чикаго – Ед Пикни.