Сезон 2009/10 на Евролигата започна с четири минимални победи за домакините в първите срещи от първия квалификационен кръг на турнира.

Всичките четири тима, които бяха домакини – Арис, Вентспилс, Спиру Баскет и Льо Ман, записаха победи, но никоя от тях не бе с повече от 5 точки. Това оставя отворени реваншите, които са в петък.

Победителите след събиране на двата резултата продължават във втория квалификационен кръг, който е през следващата седмица. Четирите отпаднали тима ще получат шанс за изява в Еврокъп.

Арис се наложи над Маруси с 69:67, като победата дойде след тройка на Никос Хецивретас. Анди Бетс наниза 15 точки и спечели 11 борби за победителите, Кейдрът Кларк добави 15, а Хацивретас се отчете с 14, включително победната тройка 0,4 секунди преди края. Джаред Хомън записа 13 точки и 10 борби за Маруси.

Вентспилс постигна трудна победат с 78:73 над Бенетон Джоко Диджитале в Рига. Аарън Петуей носеше победителите на гърба си и завърши с дабъл-дабъл – 20 точки, 17 борби и 3 чадъра. Латвийските отбори редовно играят в предварителните кръгове на Евролигата, но никога в редовния сезон и нито един тим от страната не е повтарял постижението на АСК Рига, който преди 48 години за последно игра финал на разменено гостуване срещу ЦСКА (Москва).

В Шарльороа, Спиру Баскет се наложи над Ентент Орлеанес с 55:53 след 10 точки на Джери Джонсън. Спиру водеше с 53:32 8 минути преди края, но Остин Никълс и Седрик Банкс върнаха тима от Орлеан не само обратно в мача, но и в двубоя на разменено гостуване.

Льо Ман победи Алба Берлин с 61:60 след 28 точки на Марк Селиърс. Германският тим успя да навакса изоставане от 15 точки и дорид да победе с 53:59 две минути преди края, но Малей Ндойе и Селиърс донесоха на тима си победата с една точка./БЛИЦ 

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВИТЕ СРЕЩИ НА ПЪРВИЯ КВАЛИФИКАЦИОНЕН КРЪГ
Спиру Баскет (Белгия) – Ентенте Орлеанес (Франция) 55:53
Вентспилс (Латвия) - Бенетон Джоко Диджитале (Италия) 78:73
Льо Ман (Франция) – Алба Берлин (Германия) 61:60
Арис (Гърция) – Маруси (Гърция) 69:67
Заб.: Реваншите са на 2 октомври (петък).