Женският национален отбор на България по баскетбол вече в Русия, където в събота ще започне участие в квалификациите за Евробаскет 2017. Срещата с домакина Русия е в събота от 11:00 часа българско време. Нашите стигнаха до Екатеринбург след 14 часа път, който минаваше през Букурещ, Москва и от там до крайната точка. Българските баскетболистки пристигнаха към 03:00 часа сутринта и бяха посрещнати от адски студ и температура минус 20 градуса.

Родната делегация е настанена в четиризвездния хотел “Радисън”, а по-късно днес отборът ще проведе една тренировка. Всички момичета в тима са здрави и се подготвят на пълни обороти за срещата с рускините. Единствено Стефка Митева се възстановява от изкълчен глезен, но се очаква да бъде на линия за двубоите с Русия и Гърция.

След мача със Сборная българките се прибират и на 25 ноември от 18.00 часа приемат Гърция в “Булстрад Арена” в Русе. Другият съперник на българките в група "F" е Швейцария.

В квалификациите за Евробаскет 2017 при жените ще участват 33 отбора, разделени в девет групи с по четири или три отбора. Първият от всеки поток и шестте най-добри втори тима ще си осигурят място на шампионата при дамите след две години.

След последните промени, въведени от ФИБА, квалификациите при жените ще се провеждат по време на сезона в три игрови периода - между 21 и 25 ноември, 20 и 24 февруари 2016 г., както и между 19 и 23 ноември догодина.