Младежкият национален отбор по баскетбол постигна пета поредна победа на европейското първенство, Дивизия Б и вече си осигури място на полуфинал, въпреки че има да изиграе още един мач от втората групова фаза. Момчетата на Георги Младенов се наложиха с 62:57 над Израел в интересна и оспорвана среща.

Утре България играе с Швеция, но тъй като нашият тим е единствен без загуба в Група “Е”, каквото и да се случи срещу скандинавците, няма начин да ни извади от полуфинал. Така Георги Младенов и възпитаниците му са само на два мача от целта – класиране за Дивизия А. Успех на полуфинала ще ни вкара в елита, като по ирония на съдбата там можем да срещнем Полша – същият съперник, който победихме през 2005, когато за последно направихме крачката от Дивизия Б в Дивизия А. Тимът ни изпадна от висшия ешелон през 2008 и вече две години се бори за промоция.

За първи път на Европейското първенство България овладя по-малко борби от съперника си, но разликата бе малка – само две. Александър Янев за първи мач не успя да направи дабъл-дабъл, но пак отчете добър актив от 12 точки и 8 борби. Силно първо полувреме изигра Христо Захариев, който бе и най-резултатен за нашия тим с 14 точки, а 12 добави Тихомир Желев. Емил Бинев игра само седем минути, но отбеляза осем точки, при това в решителен момент.

Йотам Ширан бе най-резултатен в мача, като отбеляза 18 точки за Израел. Утре България играе с Швеция от 19 часа, а полуфиналът е на 23 юли./БЛИЦ