Националният отбор на България по баскетбол за момчета до 16 г. ще играе за разпределение на местата от 13-то до 16-то на Европейското първенство в Дивизия А. Това стана ясно, след като тимът ни загуби от Словения в Ираклион с 65:84. Голямата разлика се получи едва в края, като въпреки че бяха догонващи в резултата през повечето време, няколко минути преди края нашите имаха шанс и за обрат.

Така вече отборът ни се нуждае от две задължителни победи в последните си два мача, за да завърши 13-и и да запази мястото си в елита. Следващият му съперник ще е загубилият срещата между Литва и Полша.

Двубоят започна оспорвано с редица размени на водачеството, като след 10 минути игра българите изоставаха с 19:22. Играта продължи много равностойно и в началото на втория период, но словенците стреляха с висок процент от близка и средна дистанция и след силна серия на почивката се откъснаха с 43:33.

Баскетболистите на селекционера Янко Янков успяха да спечелят третата четвърт с почти минимална разлика, и намалиха на 52:60 преди заключителния период. Макар Словения да се откъсна с 15 точки в началото на последната част, пет минути преди края България се доближи на 62:69, връщайки интригата в мача. Последваха обаче 13 безответни точки на съперника, с което словенците окончателно решиха всичко в своя полза.

Боян Кьосев бе най-резултатен за България с 21 точки, с 20 се отчете Марк Воденичарски, а 13 записа Мартин Попов.