Мъжкият национален отбор по баскетбол излиза тази вечер от 22,30 часа в португалския град Овар срещу състава на домакините в първия си мач от квалификациите за Евробаскет 2011. Тимът воден от Росен Барчовски е в група “C”, която допълват съставите на Полша, Грузия и Белгия.

В своята история националният тим на страната не е допускал загуба от Португалия. "Трикольорите" са се срещали с иберийците три пъти, като първият е през далечната 1951 година. Тогава България постига безапелационна победа със 77:32.

Следващите два мача са от добре известните квалификации през 2004 година, които класираха баскетнационалите на Евробаскет 2005 в Сърбия и Черна гора. През същия период отново старши треньор на тима е Росен Барчовски, а в първия двубой в Сантяго до Касем нашите побеждават с 87:72. Ответната среща във Варна на 8 септември 2004 година на практика класира българския състав, който успява да спечели срещу португалците с 89:87.

Втората среща от тазгодишните евроквалификации за мъжкия национален отбор по баскетбол е срещу отбора на Полша на 8 август от 18,00 часа в столичната зала "Универсиада"./БЛИЦ